Surówka z selera i marchewki

Autor:

Śnieżynka

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Por drobno posiekać. Seler włożyć na sito, osączyć z zalewy. Obrane jabłko bez gniazd nasiennych zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie przygotowane składniki skropić oliwą, doprawić do smaku cukrem i pieprzem, wymieszać. Ułożyć w salaterce, posypać płatkami migdałowymi.

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Seler

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Seler

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • ½ szkl. selera konserwowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach.



Krok 2

Por drobno posiekać.



Krok 3

Seler włożyć na sito, osączyć z zalewy.



Krok 4

Obrane jabłko bez gniazda nasiennego zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.



Krok 5

Wszystkie przygotowane składniki skropić oliwą, doprawić do smaku cukrem i pieprzem, wymieszać. Ułożyć w salaterce, posypać płatkami migdałowymi.



Wskazówki

Podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.