Sushi z krewetką jest japońskim daniem, które bardzo popularne jest także w Polsce. Krewetki, które tutaj są głównym składnikiem sushi, dostarczają nam cenne białko i są przepyszne.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Skorupiaki
Krewetki bardzo dokładnie obieramy, usuwamy głowy, myjemy i blanszujemy we wrzącej wodzie. Ryż do sushi przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, następnie go gotujemy. Teraz przygotowujemy zaprawę na ryż – składniki mieszamy ze sobą, aż do rozpuszczenia się cukru.
Gdy ryż będzie ugotowany, przekładamy go do drewnianej miski. Mieszając drewnianą łyżką dodajemy powoli zaprawę. Następnie przykrywamy miskę kuchenną, wilgotną ściereczką.
Z ryżu formujemy wałeczki i smarujemy je pastą wasabi. Wałeczki ryżowe nakrywamy rozpłaszczoną krewetką. Sushi przyozdabiamy płatkami marynowanego imbiru. Podajemy z sosem sojowym.
Dodaj komentarz