Sushi z krewetką jest japońskim daniem, które bardzo popularne jest także w Polsce. Krewetki, które tutaj są głównym składnikiem sushi, dostarczają nam cenne białko i są przepyszne.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Skorupiaki
Krewetki bardzo dokładnie obierz, usuń głowy, umyj i zblanszuj we wrzącej wodzie. Ryż do sushi przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj także zaprawę na ryż – ocet ryżowy, sól i cukier wymieszaj ze sobą, aż do rozpuszczenia się cukru.
Gdy ryż będzie ugotowany, przełóż go do drewnianej miski. Mieszaj drewnianą łyżką i powoli dodawaj zaprawy. Następnie przykryj miskę wilgotną ściereczką kuchenną.
Z ryżu formuj wałeczki. Każdy wałeczek posmaruj pastą wasabi. Nakryj każdy z nich rozpłaszczoną krewetką. Sushi przed podaniem ozdób płatkami marynowanego imbiru. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego!
Dodaj komentarz