Sushi z krewetką

Sushi z krewetką jest japońskim daniem, które bardzo popularne jest także w Polsce. Krewetki, które tutaj są głównym składnikiem sushi, dostarczają nam cenne białko i są przepyszne.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 18 krewetek,
  • 4 łyżeczki pasty wasabi,
  • 18 płatków marynowanego imbiru,
  • 3 szklanki ryżu do sushi,
  • sos sojowy do podania
  • zaprawa do ryżu:
  • 9 łyżek octu ryżowego,
  • 1 ½ łyżeczki soli,
  • 6 łyżeczek cukru

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki bardzo dokładnie obieramy, usuwamy głowy, myjemy i  blanszujemy we wrzącej wodzie. Ryż do sushi przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, następnie go gotujemy. Teraz przygotowujemy zaprawę na ryż – składniki mieszamy ze sobą, aż do rozpuszczenia się cukru.



Krok 2

Gdy ryż będzie ugotowany, przekładamy go do drewnianej miski. Mieszając drewnianą łyżką dodajemy powoli zaprawę. Następnie przykrywamy miskę kuchenną, wilgotną ściereczką.



Krok 3

Z ryżu formujemy wałeczki i smarujemy je pastą wasabi. Wałeczki ryżowe nakrywamy rozpłaszczoną krewetką. Sushi przyozdabiamy płatkami marynowanego imbiru. Podajemy z sosem sojowym.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.