Sushi z krewetką

Sushi z krewetką jest japońskim daniem, które bardzo popularne jest także w Polsce. Krewetki, które tutaj są głównym składnikiem sushi, dostarczają nam cenne białko i są przepyszne.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 18 krewetek
  • 4 łyżeczki pasty wasabi
  • 18 płatków marynowanego imbiru
  • 3 szklanki ryżu do sushi
  • sos sojowy

Zaprawa do ryżu:

  • 9 łyżek octu ryżowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżeczek cukru

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki bardzo dokładnie obierz, usuń głowy, umyj i  zblanszuj we wrzącej wodzie. Ryż do sushi przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj także zaprawę na ryż – ocet ryżowy, sól i cukier wymieszaj ze sobą, aż do rozpuszczenia się cukru.



Krok 2

Gdy ryż będzie ugotowany, przełóż go do drewnianej miski. Mieszaj drewnianą łyżką i powoli dodawaj zaprawy. Następnie przykryj miskę wilgotną ściereczką kuchenną.



Krok 3

Z ryżu formuj wałeczki. Każdy wałeczek posmaruj pastą wasabi. Nakryj każdy z nich rozpłaszczoną krewetką. Sushi przed podaniem ozdób płatkami marynowanego imbiru. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.