Świąteczna a'la strucla makowa

Autor:

Ewa Mazur

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto drożdżowe

  • 250 g mąki,
  • 75 g miękkiego masła Łaciate,
  • 10 g drożdży,
  • 25 g cukru,
  • 1 małe jajko,
  • 1 małe żółtko,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • 30 ml mleka Łaciate

Masa makowa

  • 100 g zmielonego maku,,
  • 1/4 l mleka Łaciate ,
  • pół torebki budyniu śmietankowego,
  • łyżeczka masła,
  • 50 g rodzynek,
  • 25 g zmielonych migdałów,
  • 1 żółtko,
  • 75 cukru

Kruszonka

  • 1/4 kostki masła Łaciate,
  • 3/4 szklanki mąki ,
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Dodawać kolejno mąkę, cukier, jajko, żółtko i skórkę z cytrynę. Wyrobić lekko ciasto i dodać masło. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.



Masa makowa

Podgrzej połowę mleka w garnku i dodaj mak aby napęczniał. W drugiej połowie mleka przygotuj budyń i dodaj do niego masło, żółtko a potem przełóż do maku. Mieszaj aż wszystko dokładnie się połączy i zgęstnieje. Zagotuj - możesz dodać rodzynki i migdały ale nie musisz jeżeli nie lubisz. Odstaw do przestudzenia.



Przygotowanie

Podsyp stolnice mąka i rozwałkuj ciasto na mniej więcej prostokąt. Odkrój kawałek - długi pasek na bok. Nałóż nadzienie na ciasto i delikatnie podpierając no wałkiem i ściereczką przełóż ciasto do prostokątnej foremki. Po przełożeniu zalep ciasto tak by cała masa była przykryta. Pozostawionym paskiem ciasta wylep w foremce kształt przypominający warkocz. Posmaruj ciasto rozbełtanym mlekiem.



Kruszonka

Z mąki masła i cukru zagnieć szybko ciasto i odstaw na kilka chwil do zamrażarki. Gdy odrobinę stwardnieje zetrzyj ciasto na tarce na naszą struclę.



Pieczenie

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i piecz ciasto w termoobiegu przez 30-35 minut. Po wystudzeniu wierzch można dowolnie udekorować choć kruszonka sama w sobie jest pyszna.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.