W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Dodawać kolejno mąkę, cukier, jajko, żółtko i skórkę z cytrynę. Wyrobić lekko ciasto i dodać masło. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Podgrzej połowę mleka w garnku i dodaj mak aby napęczniał. W drugiej połowie mleka przygotuj budyń i dodaj do niego masło, żółtko a potem przełóż do maku. Mieszaj aż wszystko dokładnie się połączy i zgęstnieje. Zagotuj - możesz dodać rodzynki i migdały ale nie musisz jeżeli nie lubisz. Odstaw do przestudzenia.
Podsyp stolnice mąka i rozwałkuj ciasto na mniej więcej prostokąt. Odkrój kawałek - długi pasek na bok. Nałóż nadzienie na ciasto i delikatnie podpierając no wałkiem i ściereczką przełóż ciasto do prostokątnej foremki. Po przełożeniu zalep ciasto tak by cała masa była przykryta. Pozostawionym paskiem ciasta wylep w foremce kształt przypominający warkocz. Posmaruj ciasto rozbełtanym mlekiem.
Z mąki masła i cukru zagnieć szybko ciasto i odstaw na kilka chwil do zamrażarki. Gdy odrobinę stwardnieje zetrzyj ciasto na tarce na naszą struclę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i piecz ciasto w termoobiegu przez 30-35 minut. Po wystudzeniu wierzch można dowolnie udekorować choć kruszonka sama w sobie jest pyszna.
Dodaj komentarz