Suszone śliwki zawijane boczkiem

Znana i lubiana przystawka, która chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Tym razem w trochę innej odsłonie: z dodatkiem sera. Pyszne, mało skomplikowane, ekspresowe danie - w sam raz na ząb.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 20 dużych i słodkich suszonych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 20 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Do 1 szklanki letniej wody dodajemy cukier. Mieszamy i moczymy w otrzymanym płynie śliwki, aby lekko zmiękły.



Krok 2

Każdą śliwkę zawijamy razem w plasterek boczku, a następnie spinamy wykałaczką.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Koreczki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 10 minut aż boczek się przyrumieni a tłuszcz wytopi.
Danie podajemy ciepłe całkowicie wystudzone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.