Świąteczna sałatka z buraczkami i śledziem

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4szt. filety śledziowe a’la matjas,
  • 2szt. buraczki,
  • 3szt. marchewki,
  • 2szt. czerwone cebule,
  • 3 ziemniaki,
  • 3szt. jajka,
  • 2szt. ogórki kiszone opcjonalnie,
  • natka pietruszki mały pęczek,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 1;1 majonez z jogurtem Somlek naturalny

Przygotowanie

Krok 1:

Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w paseczki. Ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa, każde osobno zetrzeć na tarce o dużych oczkach jarzynowych. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek i również osobno starkować. Majonez wymieszać w równych porcjach z jogurtem Somlek naturalnym w równych porcjach po ok 5 łyżek. W salaterce układać warstwami: - śledzie pokrojone w paseczki - ziemniaki, lekko oprószyć pieprzem i solą - drobno posiekana cebulka - sos jogurtowy - marchewka, lekko posolić polać delikatnie sosem - drobno pokrojony ogórek - biała jajek, sól, pieprz odrobina sosu - buraczki, przyprawy i reszta sosu Na wierzchu ułożyć starte żółtka i posiekaną natkę pietruszki.





Wskazówki

Całość schłodzić przed podaniem

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.