Świąteczny piernik :)

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki ciasto, nadzienie, krem

  • CIASTO:
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżka kakao
  • pół opakowania przyprawy do piernika
  • kostka masła Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru
  • 160 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 3 łyżki miodu
  • NADZIENIE:
  • słoik powideł śliwkowych
  • KREM:
  • kostka masła Łaciata
  • 20 dag cukru
  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka gorącego mleka 3,2 % Łaciate
  • łyżka z soku cytryny
  • czekolada biała i deserowa do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, sodę kakao i przyprawę do piernika przesiać na stolnicę. Masło, cukier, jajka, śmietankę i miód razem wymieszać .Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy placki. Na pierwszą część położyć powidła śliwkowe i przykryć drugim blatem. Mleko zagotować i zaparzyć zmielone orzechy i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny i zimnymi orzechami. Przełożyć na blat, rozsmarować przełożyć ostatnim blatem. Czekoladę rozpuścić i udekorować według uznania :)





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.