Wielkanocna pascha migdałowa

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

2.33/5

Oceń przepis

Ocena

2.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu Mazurski Smak tłusty
  • 200 g cukru pudru
  • 5 żółtek twardych
  • 2 żółtka płynne
  • 120 g masła Łaciate
  • 2 łyżki mascarpone Mlekpol
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie

Krok 1

W malakserze wymieszaj twaróg z cukrem i ugotowanymi żółtkami. Na koniec dodaj surowe żółtka i wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj masło w temperaturze pokojowej, mascarpone i nasiona wanilii. Następnie dodaj pokrojone migdały i esencję. Mieszaj na najmniejszych obrotach, aż do uzyskania gładkiego kremu.



Krok 2

Do kremu dodaj namoczone w wodzie rodzynki i wymieszaj ponownie, aż do połączenia.



Krok 3

Formę wyłóż masą i dokładnie uciśnij. Odstaw na noc do lodówki.



Krok 4

Paschę podawaj udekorowaną płatkami migdałów. Ewentualnie możesz podać ją również z sosem pomarańczowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.