Co kojarzy się z Meksykiem? Od dziś będzie to piękna kolorowa sałatka ryżowa z dodatkiem wielu cennych dla zdrowia składników. Podstawą jest czerwona fasola, która jest doskonałym źródłem białka. Dostarcza nam również dużej ilości witamin z grupy B, które doskonale wpływają na naszą pamięć i koncentrację. Danie idealnie sprawdzi się zarówno podczas chłodnych jesiennych dni, jak i w letnie wieczory.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Pierwszym etapem jest ugotowanie ryżu. W tym celu do wrzącej, osolonej wody włóż woreczek ryżu i gotuj tyle czasu ile sugeruje producent.
W tym czasie można zająć się przygotowaniem warzyw. Z papryki czerwonej usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Tak samo pokrój czerwoną cebulę. Kukurydzę z puszki odsącz z nadmiaru płynu. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj pokrojone warzywa oraz kukurydzę. Smaż przez około 5 minut.
Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i oddziel miąższ od skórki. Awokado kroimy w kostkę.
Kiedy ryż jest już gotowy wsyp go do szklanego naczynia, dodaj paprykę, cebulkę, kukurydzę oraz awokado. Następnie otwórz puszkę czerwonej fasoli, odsącz i również dodaj do naczynia.
Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz, posiekaj na mniejsze części i dodaj do sałatki. Na koniec dopraw sałatkę papryką ostrą, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i podaj do stołu.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-05-07 09:31:00
Sycąca salatka i do tego jeszcze jaka zdrowa:)
Odpowiedz