Sycąca sałatka ryżowa z kurkumą i śmietaną

Sałatka ryżowa to idealny pomysł na zdrową i smaczną kolacje. Jest sycąca i pełnowartościowa, dodatkowo bardzo prosta w przygotowaniu.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 200 g ryżu
  • - 1 puszka groszku
  • - 2 żółte papryki
  • - 1/3 puszki ananasa
  • - 4-6 łyżek Śmietany Łaciata 12%
  • - 1 łyżeczka kurkumy
  • - 1 łyżeczka curry
  • - sól
  • - pieprz
  • - ½ czerwonej cebuli
  • - szczypta chili

Przygotowanie

Krok 1

Pierwszym etapem przygotowania sałatki jest ugotowanie ryżu. Czas gotowania ryżu powinien być podany przez producenta na opakowaniu.



Krok 2

Paprykę dokładnie umyj, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę. Puszkę ananasa otwórz i wyjmij z zalewy mniej więcej 1/3 zawartości. Plastry ananasa pokrój w drobną kostkę. Następnie otwórz puszkę zielonego groszku i odcedź groszek od płynu. Cebulę pokrój w kostkę.



Krok 3

Kiedy ryż jest już gotowy, przesyp go do miski, w której będzie znajdować się sałatka. Dodaj przygotowane uprzednio warzywa.



Krok 4

Ostatnim etapem jest doprawienie sałatki. Do miski dodaj Śmietanę Łaciatą, sól, pieprz, kurkumę oraz curry. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem możesz przyozdobić sałatkę listkami natki pietruszki i posypać szczyptą chili.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.