Sałatka ryżowa to idealny pomysł na zdrową i smaczną kolacje. Jest sycąca i pełnowartościowa, dodatkowo bardzo prosta w przygotowaniu.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Pierwszym etapem przygotowania sałatki jest ugotowanie ryżu. Czas gotowania ryżu powinien być podany przez producenta na opakowaniu.
Paprykę dokładnie umyj, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę. Puszkę ananasa otwórz i wyjmij z zalewy mniej więcej 1/3 zawartości. Plastry ananasa pokrój w drobną kostkę. Następnie otwórz puszkę zielonego groszku i odcedź groszek od płynu. Cebulę pokrój w kostkę.
Kiedy ryż jest już gotowy, przesyp go do miski, w której będzie znajdować się sałatka. Dodaj przygotowane uprzednio warzywa.
Ostatnim etapem jest doprawienie sałatki. Do miski dodaj Śmietanę Łaciatą, sól, pieprz, kurkumę oraz curry. Następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem możesz przyozdobić sałatkę listkami natki pietruszki i posypać szczyptą chili.
Dodaj komentarz