Sałatka z pieczonym burakiem, kaszą jaglaną i mozzarellą

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 burak czerwony
  • 1 kula mozzarelli
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 opak. sosu sałatkowego francuskiego
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Buraka dokładnie umyć, a następnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem. Zostawić do przestygnięcia, a później obrać i pokroić w drobną kostkę.



Krok 2

Kaszę jaglaną gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i zostawić do ostygnięcia.



Krok 3

Mozzarellę oraz ogórki pokroić w kostkę i dodać do buraka.



Krok 4

Dodać również wystudzoną kaszę i liście szpinaku porwane na mniejsze kawałki.



Krok 5

Sos francuski wymieszać dokładnie z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Połączyć sos z sałatką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.