Białko w najczystszej postaci zawarte w jajku spowoduje zarówno uczucie sytości jak i pomoże w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Sycąca sałatka z jajkiem i brokułem sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i oddzielny, pełnowartościowy posiłek.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 3-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Gotujemy jajka na twardo. W międzyczasie wrzucamy uprzednio pokrojony na mniejsze kawałki brokuł do osobnego naczynia z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy do miękkości przez około 7-9 minut.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki z pieczywa. Kroimy uprzednio przygotowane pieczywo w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Na ciepłą patelnię wrzucamy pieczywo i podgrzewając je przez mniej więcej 5 minut, aż stanie się chrupkie.
Po ugotowaniu jajka, obieramy je ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Brokuł po ugotowaniu płuczemy pod bieżącą zimną wodą, aby pozostał chrupiący i jędrny.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Orzechy siekamy. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do większej miski i delikatnie mieszamy.
Aby przygotować sos, łączymy 4 łyżki Śmietanki Łaciatej z 1 łyżką musztardy oraz 1 łyżką soku z cytryny. Dodajemy sól, pieprz i gotowe! Tak przygotowany dressing dodajemy do naszej sałatki.
Dodaj komentarz