Sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewkami oraz sosem śmietanowym

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sałatka:

  • 1 sałata rzymska lub lodowa
  • 150 g groszku cukrowego
  • 150 g zielonego groszku (mrożony)
  • 100 g rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewki, pokrojona w plasterki
  • 250 g surimi, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Jajka przepiórcze 10-12 sztuk

Sos śmietanowo- majonezowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, szczypta cukru
  • pieprz

Przygotowanie

Krok1:

Składniki na sos umieść w wysokim naczyniu i miksuj do rozpuszczenia się cukru. Wstaw do lodówki.



Krok 2

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (przez 3-4 minuty). Odlej wodę gorącą, zalej zimną, odczekaj kilka minut, obierz ze skorupek i przekrój na pół



Krok 3

Groszek cukrowy gotuj krótko przez 3-5 min, odcedź i przelej zimną wodą. Groszek zielony wsyp do gotującej się osolonej wody z odrobiną cukru i gotuj ok 5-6 min. Odcedź i przelej zimną wodą.



Krok 4

Sałatę porwij na mniejsze kawałki i umieść na półmisku razem z groszkiem cukrowym, groszkiem zielonym, rukolą, surimi, jajkami przepiórczymi oraz koperkiem. Polej sosem i obficie oprósz pieprzem. Podawaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.