Sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewkami oraz sosem śmietanowym

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Sałatka:

  • 10-12 sztuk jajek przepiórczych
  • 1 sałata rzymska lub lodowa
  • 150 g groszku cukrowego
  • 150 g mrożonego, zielonego groszku
  • 100 g rukoli
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 250 g surimi
  • 1 łyżka koperku

Sos śmietanowo - majonezowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok1

Składniki na sos umieść w wysokim naczyniu i miksuj do rozpuszczenia się cukru. Wstaw do lodówki.



Krok 2

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (przez 3-4 minuty). Odlej wodę gorącą, zalej zimną i odczekaj kilka minut. Obierz jajka ze skorupek i przekrój na pół. Rzodkiewkę pokrój na cienkie plastry. Surimi pokrój w kostkę.



Krok 3

Groszek cukrowy gotuj krótko, przez 3-5 min, odcedź i przelej zimną wodą. Groszek zielony wsyp do gotującej się, osolonej wody z odrobiną cukru i gotuj przez ok. 5-6 min. Odcedź i przelej zimną wodą.



Krok 4

Sałatę porwij na mniejsze kawałki i umieść na półmisku razem z groszkiem cukrowym, groszkiem zielonym, rukolą, surimi, rzodkiewką, jajkami przepiórczymi oraz posiekanym drobno koperkiem. Polej sosem i obficie oprósz pieprzem. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.