Kruchy placek z jeżynami

Pyszne ciasto z jeżynami, idealne na piknik. Jeżyny sprawią, że placek będzie wilgotny i lekko kwaskowy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 300 g mąki krupczatki
  • - 200 g masła
  • - 100 g cukru pudru
  • - 3 żółtka

Kruszonka:

  • - 100 g mąki krupczatki
  • - 50 g masła
  • - 60 g cukru

Dodatkowo:

  • - ok. 500 g jeżyn lub malin
  • - bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieć szybko kulę i włóż ją do lodówki na ok. 1,5 godzin. Po tym czasie oblep ciastem blaszkę (25x25cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach. Ostudź.



Krok 2

Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo kwaśne w smaku, możesz oprószyć je cukrem).



Krok 3

Składniki na kruszonkę zagnieć i posyp nią wierzch ciasta . Zapiekaj jeszcze ok. 30 minut w temp. 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.