Sycąca sałatka ziemniaczana z marchewką, groszkiem i śmietanką

Idealna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Sałatka sprawdzi się także idealnie jako sycąca kolacja.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 duże ziemniaki
  • - 3 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1/2 puszki zielonego groszku
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciata 12%
  • - sól
  • - pieprz
  • - listki mięty (do dekoracji)
  • - świeży groszek do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę. Warzywa myjemy i wrzucamy do zimnej, osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości przez około 15 minut. Warzywa staramy się gotować w jak najmniejszej ilości wody i możliwie w jak najkrótszym czasie, aby nie doprowadzić do utracenia cennych witamin.



Krok 2

Po ugotowaniu warzyw wyciągamy je z wrzątku i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie pokrojone warzywa przekładamy do miski i pozostawiamy na 20 minut do wystygnięcia.



Krok 3

Otwieramy puszkę zielonego groszku, odcedzamy i dodajemy do uprzednio przygotowanych warzyw.



Krok 4

Warzywa doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy Śmietankę Łaciatą 12%, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Możemy ozdobić listkami mięty i świeżym groszkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.