Kaczka w sosie jabłkowym to kolejny pomysł na podanie tego wspaniałego mięsa. Słodki sos owocowy idealnie współgra z soczystym mięsem, nadając mu charakteru.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Pierś z kaczki nacinamy i nacieramy marynatą z połowy miodu, soli, pieprzu i oleju. Odstawiamy na noc do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. W rondelku gotujemy pokrojone jabłka z sokiem jabłkowym i winem. Dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon. Całość blendujemy.
Kaczkę podsmażamy na patelni, po czym przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut.
Kaczkę kroimy na plasterki i podajemy z sosem jabłkowym. Danie posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Możemy ozdobić także kwiatami cukinii.
Wraz z kaczką możemy również upiec ulubione warzywa, dzięki czemu uzyskamy pyszny jednodaniowy obiad.
Dodaj komentarz