Sałatka z zielonym groszkiem i krewetkami

Prostej sałatce z pomidorami i groszkiem smaku dodadzą krewetki, które najlepiej podawać razem z ogonkami, ponieważ to idealny sposób na podszkolenie swojej techniki obierania, a także świetna zabawa z najbliższymi kiedy każdy będzie sobie musiał w jakiś sposób poradzić, bo inaczej nie będzie mógł zjeść swojej porcji.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -1 opakowanie mrożonych krewetek
  • -1 puszka zielonego groszku
  • -1 główka sałaty
  • -1 opakowanie rukoli
  • -1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • -1 ząbek czosnku
  • -1 mały kawałek imbiru
  • -1 mała papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki wcześniej musimy rozmrozić w letniej wodzie pozostawiając je w niej na 5-10 minut. Kiedy się rozmrożą odcedzić na sitku i delikatnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika.



Krok 2

Na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili i imbir. Całość smażymy 1-2 minuty na średnim ogniu, po czym wrzucamy krewetki i smażymy je na większym ogniu po 3-5 minuty z każdej strony.



Krok 3

Kiedy krewetki są już gotowe przekrawamy pomidorki koktajlowe, odcedzamy groszek i wszystko mieszamy z poszarpaną sałatą i rukolą.



Wskazówki

Dla zaostrzenia smaku pod koniec możemy wlać na patelnię odrobinę białego wina.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.