Prostej sałatce z pomidorami i groszkiem smaku dodadzą krewetki, które najlepiej podawać razem z ogonkami, ponieważ to idealny sposób na podszkolenie swojej techniki obierania, a także świetna zabawa z najbliższymi kiedy każdy będzie sobie musiał w jakiś sposób poradzić, bo inaczej nie będzie mógł zjeść swojej porcji.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Krewetki wcześniej musimy rozmrozić w letniej wodzie pozostawiając je w niej na 5-10 minut. Kiedy się rozmrożą odcedzić na sitku i delikatnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili i imbir. Całość smażymy 1-2 minuty na średnim ogniu, po czym wrzucamy krewetki i smażymy je na większym ogniu po 3-5 minuty z każdej strony.
Kiedy krewetki są już gotowe przekrawamy pomidorki koktajlowe, odcedzamy groszek i wszystko mieszamy z poszarpaną sałatą i rukolą.
Dla zaostrzenia smaku pod koniec możemy wlać na patelnię odrobinę białego wina.
Dodaj komentarz