SYPANA DYNIO-SZARLOTKA

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • forma tortowa 28 cm

masa / nadzienie

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 kg dyni
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 200 g masła Łaciate
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

łączenie ciasta

Składniki sypkie na ciasto razem dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.



przygotowanie nadzienia

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - jeśli jabłka bardzo soczyste - to nadmiar soku odlać. Dynię obrać, wydrążyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka i dynię wymieszać razem. Do jabłka i dyni dodajemy cukier, cynamon i wsypujemy suchą galaretkę - dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na 2 części.



nastawiamy piekarnik

Piekarnik w tym czasie nagrzewamy do ok.200 stopni.



składanie ciasta i pieczenie

Formę wykładamy papierem do pieczenia - dno i boki. Ja dodatkowo jeszcze papier natłuszczam. Do gotowej formy wykładamy następująco: 1 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy 1 warstwa nadzienia - równomiernie rozprowadzamy 2 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy 2 warstwa nadzienia - równomiernie rozprowadzamy 3 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy na warstwę ciasta ścieramy lub kroimy masło / margarynę by przykryła nam cały wierzch. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika ( 200 stopni.) i pieczemy ok. 90 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a potem wierzch posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.