Składniki sypkie na ciasto razem dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - jeśli jabłka bardzo soczyste - to nadmiar soku odlać. Dynię obrać, wydrążyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka i dynię wymieszać razem. Do jabłka i dyni dodajemy cukier, cynamon i wsypujemy suchą galaretkę - dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na 2 części.
Piekarnik w tym czasie nagrzewamy do ok.200 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia - dno i boki. Ja dodatkowo jeszcze papier natłuszczam. Do gotowej formy wykładamy następująco: 1 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy 1 warstwa nadzienia - równomiernie rozprowadzamy 2 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy 2 warstwa nadzienia - równomiernie rozprowadzamy 3 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy na warstwę ciasta ścieramy lub kroimy masło / margarynę by przykryła nam cały wierzch. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika ( 200 stopni.) i pieczemy ok. 90 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a potem wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz