Szakszuka z fetą i oliwkami, posypana czarnuszki ziarnami

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

przygotowanie składników

  • 2 jajka klasa "L",
  • 1 łyżka oleju / oliwy,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 1/2 słodkiej papryki,
  • 1 mała cebulka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta papryki chili,
  • kilka oliwek,
  • kawałek sera feta lub typu feta,
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulkę obieramy a następnie w kosteczkę siekamy i na łyżce oleju delikatnie podsmażamy. Do cebulki dodajemy pomidory które sparzamy, ze skórki obieramy i w kostkę siekamy. Kolejno słodką paprykę w kostkę kroimy i do reszty dodajemy. Podprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Gdy nieco woda z warzyw odparowała to wrzucamy pokrojone oliwki, robimy dwa dołeczki i w każdy po jednym jajku wbijamy. Pokrywką przykrywamy i ogień zmniejszamy. Kiedy białko się zetnie, a żółtko płynne mamy to z ognia ściągamy. Wierzch dekorujemy oliwkami, serem feta i czarnuszki ziarnami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.