Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy lody. Żółtka ucieramy z cukrem nad parą (nad wrzącą wodą w garnku) tak aby miska nie dotykała wody. Mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy powoli do naczynia z żółtkami. Ubijamy całość nad parą. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miskę odstawiamy na bok i dalej ucieramy aż przestygnie. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z żółtkami. Mieszamy i przekładamy do naczynia w którym będziemy mrozić lody. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Mieszamy raz na jakiś czas .
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło i smalec. Miksujemy wszystko przez około 30 sekund. Dodajemy wodę i jeszcze zagniatamy chwilę. Ciasto musi połączyć się w kulę. Spłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Wkładamy do miski i posypujemy cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość średnicy formy do pieczenia. Wykładamy ciastem tortownicę (średnica ok 27 cm) oraz boki tortownicy wewnątrz. Wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy tak aby przykryć jabłka. Dociskamy brzegi ciasta aby je skleić. Nacinamy ciasto z góry w 5 miejscach i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut. Pieczemy na złoto.
Śmietankę Łaciatą ubijamy, ilość wg. uznania. Szarlotkę podajemy z odrobiną bitej śmietany i lodami śmietankowymi.
Dodaj komentarz