Szarlotka z bitą śmietanką i domowymi lodami

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

10

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

- 450 g mąki pszennej tortowej

- 6 łyżek cukru pudru

- ¼ łyżeczki soli

- 200 g masła

- 90 g smalcu zimnego

- 3-4 łyżek zimnej wody

- 2 kg jabłek (winnych)

- 2 łyżeczki cynamonu

- 8 łyżek brązowego cukru

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- Śmietanka Łaciata 30%

Lody śmietankowe:

- 0,5 l mleka 3,2%

- 150 – 200 g cukru

- 8 żółtek

- 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1
  • Przygotowujemy lody. Żółtka ucieramy z cukrem nad parą (nad wrzącą wodą w garnku) tak aby miska nie dotykała wody. Mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy powoli do naczynia z żółtkami. Ubijamy całość nad parą. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miskę odstawiamy na bok i dalej ucieramy aż przestygnie. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z żółtkami. Mieszamy i przekładamy do naczynia w którym będziemy mrozić lody. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Mieszamy raz na jakiś czas .
Krok 2
  • Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło i smalec. Miksujemy wszystko przez około 30 sekund. Dodajemy wodę i jeszcze zagniatamy chwilę. Ciasto musi połączyć się w kulę. Spłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3
  • Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Wkładamy do miski i posypujemy cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym i mieszamy.
Krok 4
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość średnicy formy do pieczenia. Wykładamy ciastem tortownicę (średnica ok 27 cm) oraz boki tortownicy wewnątrz. Wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.
Krok 5
  • Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy tak aby przykryć jabłka. Dociskamy brzegi ciasta aby je skleić. Nacinamy ciasto z góry w 5 miejscach i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut. Pieczemy na złoto.
Krok 6
  • Śmietankę Łaciatą ubijamy, ilość wg. uznania. Szarlotkę podajemy z odrobiną bitej śmietany i lodami śmietankowymi.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0