Szarlotka z bitą śmietanką i domowymi lodami

Danie: Deser,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 450 g mąki pszennej tortowej
  • - 6 łyżek cukru pudru
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 200 g masła
  • - 90 g smalcu zimnego
  • - 3-4 łyżek zimnej wody
  • - 2 kg jabłek (winnych)
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - 8 łyżek brązowego cukru
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - Śmietanka Łaciata 30%

Lody śmietankowe:

  • - 0,5 l mleka 3,2%
  • - 150 – 200 g cukru
  • - 8 żółtek
  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy lody. Żółtka ucieramy z cukrem nad parą (nad wrzącą wodą w garnku) tak aby miska nie dotykała wody. Mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy powoli do naczynia z żółtkami. Ubijamy całość nad parą. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miskę odstawiamy na bok i dalej ucieramy aż przestygnie. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z żółtkami. Mieszamy i przekładamy do naczynia w którym będziemy mrozić lody. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Mieszamy raz na jakiś czas .

Krok 2
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło i smalec. Miksujemy wszystko przez około 30 sekund. Dodajemy wodę i jeszcze zagniatamy chwilę. Ciasto musi połączyć się w kulę. Spłaszczamy ją na placek i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Wkładamy do miski i posypujemy cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym i mieszamy.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość średnicy formy do pieczenia. Wykładamy ciastem tortownicę (średnica ok 27 cm) oraz boki tortownicy wewnątrz. Wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.

Krok 5
Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość formy tak aby przykryć jabłka. Dociskamy brzegi ciasta aby je skleić. Nacinamy ciasto z góry w 5 miejscach i wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut. Pieczemy na złoto.

Krok 6
Śmietankę Łaciatą ubijamy, ilość wg. uznania. Szarlotkę podajemy z odrobiną bitej śmietany i lodami śmietankowymi.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.