Ciasto z winogronami i galaretką

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 0,5 l śmietany kremówki,
  • galaretka cytrynowa,
  • oraz,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 70 dag winogron

Przygotowanie

Ciasto

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier.



Masa

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę śmietanową i wstawiamy do lodówki aby masa lekko stężała. Następnie wykładamy przekrojone na pół winogrona i zalewamy tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 2,5 szklance wody. Odstawiamy do lodówki aby ciasto stężało.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.