Szarlotka sypana

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • kasza manna 2 szk, ,
  • mąka pszenna 2 szk, ,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki, ,
  • cukier 1 szk,

Nadzienie:

  • jabłka reneta 2 kg, ,
  • cukier 3 łyżki, ,
  • cukier waniliowy 1 łyżka, ,
  • cynamon 2 łyżeczki,

Dodatkowo:

  • masło 200 g,

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i wymieszać. Kaszę mannę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać 1/3 składników sypkich, wyrównać, wyłożyć połowę jabłek, następnie znowu wysypać składniki sypie i wyłożyć jabłka. Na wierzchu wyłożyć trzecią częścią składników sypkich i posypać je wiórkami masła. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.