Szarlotka z budyniem najlepsza na świecie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 2 szklanki mąki,,
  • 1 szklanka lekko zmielonych płatków błyskawicznych,
  • 250 masła Łaciate,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,,
  • 3 żółtka,,
  • 1 całe jajko,,
  • 2 płaskie łyżki kakao ( do 2 połowy części ciasta ),
  • 0,5 szklanki cukru (wedle uznania)

warstwa jabłek

  • 1,5 kg jabłek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 100 g dżemu brzoskwiniowego nisko-słodzonego,
  • 1 galaretka cytrynowa

warstwa budyniowa

  • 3 szklanki mleka Łaciatego,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g),
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g),
  • 2 żółtka,
  • ,
  • Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie te składniki ciasta należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na większą i mniejszą połowę - do mniejszej dodać kakao i zagnieść. Obie części ciasta włożyć do lodówki na około 30 min.



Krok 2

W tym czasie prażę 1,5 kg obranych i startych jabłek z cynamonem, dodaję pod koniec dżem brzoskwiniowy oraz wsypuję galaretkę cytrynową i dokładnie mieszam. Odstawiam jabłka do wystygnięcia.



Krok 3

Wyjmuje 1 większą cześć ciasta bez kakao, którą rozprowadzam na blaszkę i podpiekam 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na podpieczony spód daję uprażone jabłka. Następnie przygotowuję domowy budyń, 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty.aż budyń będzie gęsty). Po zagotowaniu wylewam gorący budyń na jabłka, i rozprowadzam równomiernie. Na budyń ścieram drugą pozostałą połowę ciasta - z kakao na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 C, piec 40-50 min ( aby był miodowy kolor kruszonki ). Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.