Naleśniki bez jajek

Naleśniki bez jajek to idealny sposób na to, aby nie rezygnować z ulubionych naleśników przy alergii na jajka. Są proste i ekspresowe w przygotowaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki wody (mineralnej gazowanej)
  • - 2 szklanki mleka
  • - 4-4,5 szklanki mąki pszennej
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 60 ml oleju

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlewamy wodę, mleko. Wsypujemy mąkę przesianą oraz sól. Ciasto ma być gładkie i lejące, niezbyt rzadkie. Jeśli jest za rzadkie, można dodać trochę mąki. Odstawiamy na około 15-30 minut.



Krok 2

Do ciasta dodajemy olej i mieszamy. Jeśli ciasto za bardzo zgęstniało, możemy dodać odrobinę wody.



Krok 3

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy. Pierwszego naleśnika smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Naleśniki smażymy z obydwu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami albo posypane cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.