Szaszłyki z krewetkami i ananasem

Szaszłyki z krewetkami to pomysł na wykwintną przekąskę dla gości. Krewetki w połączeniu z ananasem smakują przepysznie. Jeśli Twoi goście są fanami krewetek, koniecznie muszą tego spróbować.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 12 krewetek tygrysich
  • - 4 plastry świeżego ananasa
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - ¼ łyżeczki chili
  • - ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Patyczki szaszłykowe moczymy w zimnej wodzie przez 20 minut. Krewetki rozmrażamy na sitku pod zimną wodą i osuszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.



Krok 2

Świeżego ananasa obieramy i kroimy w plastry. Każdy plaster kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 3

Na patyczki nabijamy naprzemiennie krewetki i kawałki ananasa. Oliwę mieszamy z chili, solą, pieprzem i papryką. Tak powstałą marynatą smarujemy szaszłyki z obydwu stron.



Krok 4

Na kratkę umieszczamy szaszłyki, a na dnie piekarnika układamy folię aluminiową. Wkładamy szaszłyki i pieczemy przez 15 do 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.