Hawajskie szaszłyki to ciekawa alternatywa dla klasycznych dań z grilla. Marynowany kurczak idealnie współgra ze słodkim ananasem i chrupiącą papryką. Szaszłyki można upiec również w piekarniku. Najlepiej serwować je z dipem curry lub czosnkowym.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj. Połącz w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.
Filet z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Pokrój w kostkę i zalej marynatą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 1 godzinę do zamarynowania (poza lodówką).
Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
Ananasa obierz i usuń z niego twardy środek. Pokrój w kostkę.
Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kurczaka, ananasa, cebulę i papryki.
Grilluj ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.
Smacznego!
Dodaj komentarz