Hawajskie szaszłyki z kurczakiem

Hawajskie szaszłyki to ciekawa alternatywa dla klasycznych dań z grilla. Marynowany kurczak idealnie współgra ze słodkim ananasem i chrupiącą papryką. Szaszłyki można upiec również w piekarniku. Najlepiej serwować je z dipem curry lub czosnkowym.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 świeży ananas
  • ½ dużej czerwonej papryki
  • ½ dużej zielonej papryki
  • 1 czerwona cebula

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru

Przygotowanie

Krok 1

Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj. Połącz w miseczce z pozostałymi składnikami marynaty.



Krok 2

Filet z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Pokrój w kostkę i zalej marynatą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 1 godzinę do zamarynowania (poza lodówką).



Krok 3

Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 4

Ananasa obierz i usuń z niego twardy środek. Pokrój w kostkę.



Krok 5

Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kurczaka, ananasa, cebulę i papryki.



Krok 6

Grilluj ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.