Ziemniaki, marchew oraz seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, a seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki.
Do garnka wlewam bulion przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję, aż warzywa będą miękkie. Na patelni rozgrzewam masło i przesmażam por na wolnym ogniu. Następnie dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy, mieszam i już nie gotuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce.
Jajko: w garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie. Gotuję na wolnym ogniu, aż zetnie się białko a żółtko zostanie płynne. Mniej więcej około 2 minuty. Jajko wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
Dodaj komentarz