Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 garście szczawiu
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 por biała część
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czerwony
  • koper świeży
  • sól do smaku
  • masło Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki, marchew oraz seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, a seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki.
Do garnka wlewam bulion przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję, aż warzywa będą miękkie. Na patelni rozgrzewam masło i przesmażam por na wolnym ogniu. Następnie dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy, mieszam i już nie gotuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce.



Krok 2

Jajko: w garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie. Gotuję na wolnym ogniu, aż zetnie się białko a żółtko zostanie płynne. Mniej więcej około 2 minuty. Jajko wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.