Alternatywa dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czyli bitki z indyka w sosie własnym. Danie idealnie smakuje z ziemniakami i surówką z buraczków. Pasuje na niedzielny, domowy obiad.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Filet z indyka umyj i pokrój na płaty, które następnie lekko rozbij. Przypraw mięso i obtocz w mące, a następnie obsmaż na maśle na złoto z obu stron każdy kawałek.
Do bitek dolej bulion (możesz go szybko przygotować z domowej kostki rosołowej), dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
Dwie łyżki mąki rozprowadź w niewielkiej ilości wody i dodaj do sosu, a następnie razem zagotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku czosnkiem.
Podawaj z ziemniakami i surówką z buraczków. Smacznego!
Dodaj komentarz