Mięciutkie bitki z indyka

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czyli bitki z indyka w sosie własnym. Danie idealnie smakuje z ziemniakami i surówką z buraczków. Pasuje na niedzielny, domowy obiad.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pół szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie

Krok 1

Filet z indyka umyj i pokrój na płaty, które następnie lekko rozbij. Przypraw mięso i obtocz w mące, a następnie obsmaż na maśle na złoto z obu stron każdy kawałek.



Krok 2

Do bitek dolej bulion (możesz go szybko przygotować z domowej kostki rosołowej), dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.



Krok 3

Dwie łyżki mąki rozprowadź w niewielkiej ilości wody i dodaj do sosu, a następnie razem zagotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku czosnkiem.



Krok 4

Podawaj z ziemniakami i surówką z buraczków. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.