Pyszna i pożywna pomidorowa zupa z małży. To pomysł na ciekawy, nieszablonowy obiad, który przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom owoców morza.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki
Ze śmietanką
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie szklimy na patelni na maśle. Marchewkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach i dodajemy na patelnię. Dodajemy również pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy pod przykryciem 5 minut.
Dolewamy białe wino i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie całość przekładamy do garnka, dodajemy bulion warzywny, pokrojone anchois i małże. Całość gotujemy około 15 minut, aż małże się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietankę Łaciatą, gotujemy jeszcze 5 minut i następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj komentarz