Pomidorowa zupa z małży

Pyszna i pożywna pomidorowa zupa z małży. To pomysł na ciekawy, nieszablonowy obiad, który przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom owoców morza.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 płaty anchois z zalewy solnej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • garść natki pietruszki
  • ½ szklanki białego wina
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 ml Śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie szklimy na patelni na maśle. Marchewkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach i dodajemy na patelnię. Dodajemy również pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy pod przykryciem 5 minut.



Krok 2

Dolewamy białe wino i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie całość przekładamy do garnka, dodajemy bulion warzywny, pokrojone anchois i małże. Całość gotujemy około 15 minut, aż małże się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietankę Łaciatą, gotujemy jeszcze 5 minut i następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.