Szczupak faszerowany w formie rolady

Wspaniała i smaczna ryba, której nie można się oprzeć. Oryginalnie zawinięta w rulonik, pyszna w smaku i nie taka trudna w przygotowaniu. Idealnie smakuje w połączeniu z sałatką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg szczupaka
  • 2 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 bułka
  • 1 szklanka mleka do namoczenia
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1

Szczupaka oskrobujemy, sprawiamy, myjemy i osuszamy, a następnie oddzielamy mięso od ości i skóry uważając, aby jej nie uszkodzić. Bułkę moczymy w mleku. Gotujemy marchewkę, studzimy i kroimy w kostkę, a cebulę kroimy i szklimy na 2 łyżkach masła.



Krok 2

Połowę mięsa ze szczupaka mieszamy z odsączoną bułką i przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy chrzan, żółtka i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze ryby rozkładamy pozostałe mięso.



Krok 3

Na nie kładziemy przygotowany farsz i formujemy rulon, zawijamy go w ściereczkę wysmarowaną resztą masła, a oba końce skręcamy i zawiązujemy. Szczupaka wkładamy do garnka z wrzącym bulionem.



Krok 4

Dodajemy przyprawy i gotujemy 50 minut. Po tym czasie roladę wyjmujemy, studzimy, odwijamy ze ściereczki i kroimy na porcje. Podajemy z sałatką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.