Zapiekanka z dyni w dyni

Autor:

Joanna Kryla

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Jedna dynia ok. 2 kg
  • 300 g mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka
  • 300 g ziemniaków
  • 2 małe czerwone papryki
  • 3 pomidory lima
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone papryczki chili
  • 1 kulka mozzarelli
  • 5 dag ser MLEKPOL
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • bazylia
  • mielony imbir
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Dynię przeciąć pozbawić nasion i wydrążyć. Nasolić odwrócić do góry dnem i zostawić aż puści sok. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ją przez ok 15 min.





Krok 2

Paprykę oczyścić pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i dynię pokroić i podsmażyć na patelni z solą i pieprzem. Smażyć aż warzywa odparują. Ewentualnie odcedzić na sitku. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę.





Krok 3

Ziemniaki pokroić w plasterki i blanszować przez 10 min w osolonej wodzie. Sery zetrzeć na tarce (odłożyć 3 plasterki na wierzch). Pomidory pokroić w plasterki (również parę plasterków pokroić. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać, doprawić przyprawami i napełnić nimi podpieczoną dynię.Zalać wszystko rozkłóconym jajkiem. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę i plasterki pomidorów. Przykryć górą dyni i zapiekać przez 20 min w 180 st. Zapiekankę zajadać wraz z "naczyniem" w którym się piekła. Smacznego!





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.