Jagnięcina z dodatkiem oliwek jest miękka i aromatyczna. Pięknie pachnie i jest smaczna. Polecana jako danie na każdą okazję. Rodzinie i przyjaciołom przypadnie do gustu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Jagnięcinę kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z solą, papryką i pieprzem, po czym nacieramy tak otrzymaną marynatą mięso. Odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie drobno kroimy oliwki, marchewkę i cebulę.
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jagnięcinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ½ szklanki wina, 1 szklankę wody, cebulę, marchewkę i oliwki.
Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 2 godziny, podlewając pozostałą częścią wina.
Dodaj komentarz