Prosta jagnięcina z oliwkami

Jagnięcina z dodatkiem oliwek jest miękka i aromatyczna. Pięknie pachnie i jest smaczna. Polecana jako danie na każdą okazję. Rodzinie i przyjaciołom przypadnie do gustu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg jagnięciny
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 150 g czarnych oliwek
  • - 1 cebula
  • - 1 marchewka
  • - 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z solą, papryką i pieprzem, po czym nacieramy tak otrzymaną marynatą mięso. Odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie drobno kroimy oliwki, marchewkę i cebulę.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jagnięcinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ½ szklanki wina, 1 szklankę wody, cebulę, marchewkę i oliwki.



Krok 3

Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 2 godziny, podlewając pozostałą częścią wina.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.