Szpinakowa sałatka z bazylią i chili

Czosnek to składnik wielu dań w naszych domach. Jest idealny na przeziębienie, ponieważ wzmacnia naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że nazywany jest naturalnym antybiotykiem. W połączeniu ze szpinakiem, bazylią i pomidorami smakuje wyśmienicie, o czym przekonamy się w dzisiejszej sałatce.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -1 opakowanie szpinaku
  • -2 pomidory
  • -4 ząbki czosnku
  • -kilka listków świeżej bazylii
  • -oliwa z oliwek
  • -kolorowy pieprz
  • -1 duża papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy świeżo umyty szpinak i listki bazylii, nie musimy ich wycierać po umyciu, mogą być lekko wilgotne.



Krok 2

Obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, a papryczkę chili oraz pomidory myjemy i kroimy na małe części. Do dokończenia sałatki brakuje nam przypraw- dodajemy do niej świeżo zmielony, kolorowy pieprz, a na wierzchu polewamy oliwą z oliwek.



Wskazówki

Najlepiej zmieszać oliwę z oliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i tak przygotowanym sosem polać sałatkę, dzięki temu przyprawa lepiej się rozprowadzi po całej sałatce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.