Szpinakowe cebularze

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka Łaciate
  • 100 ml szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 kulki mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 6-7 pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag żółtego sera
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka mielona ostra

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 2

Drożdże rozpuścić w cukrze, połączyć z ciepłą wodą i mlekiem. Wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki, dodać oliwę, sól i rozmrożony szpinak, wyrabiać około 7-8 minut.





Krok 3

Wyłożyć na posypaną mąką deskę i podzielić na 6- 7 kawałków. Uformować placki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.





Krok 4

Po kwadransie włożyć porcję cebuli i pokrojone pieczarki.





Krok 5

Posypać startym żółtym serem, oprószyć mieloną papryką. Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 12-15 minut.





Wskazówki

Cebularze przed pieczeniem można oprószyć mieloną papryką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.