Pieczone talarki cukinii w parmezanie

Pieczone talarki z cukinii to alternatywa dla tradycyjnych chipsów. Można je podawać z ulubionymi sosami. Jest to przepis na ciekawe urozmaicenie każdego przyjęcia.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 cukinie duże
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 6 łyżek oliwy
  • - 12 łyżek tartego parmezanu
  • - 8 łyżek zmielonych migdałów lub bułki tartej
  • - 2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 5-8 mm.



Krok 2

W misce mieszamy mielone migdały, parmezan oraz oregano.



Krok 3

Plastry cukinii prószymy solą, smarujemy oliwą i obtaczamy w mieszance sera i migdałów. Układamy plastry w naczyniu żaroodpornym.



Krok 4

Cukinię pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi sosami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.