Pieczone talarki cukinii w parmezanie

Autor:

MarcinZKuchni

Pieczone talarki z cukinii to alternatywa dla tradycyjnych chipsów. Można je podawać z ulubionymi sosami. Jest to przepis na ciekawe urozmaicenie każdego przyjęcia.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy,

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy,

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 cukinie duże
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 6 łyżek oliwy
  • - 12 łyżek tartego parmezanu
  • - 8 łyżek zmielonych migdałów lub bułki tartej
  • - 2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni C. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 5-8 mm.

Krok 2
W misce mieszamy mielone migdały, parmezan oraz oregano.

Krok 3
Plastry cukinii prószymy solą, smarujemy oliwą i obtaczamy w mieszance sera i migdałów. Układamy plastry w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4
Cukinię pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi sosami.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis