Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy. Dodajemy do ziemniaków i całość mieszamy.
Gdy ziemniaki ostygną dodajemy ricottę, twaróg oraz żółtka. Mieszamy masę dokładnie. Na koniec dodajemy mąkę. Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy czosnek. Chwilę smażymy, następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy bazylię i gotujemy dalej około 5 minut.
Zagotowujemy w garnku wodę na kluski. Gnocchi gotujemy około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Gnocchi podajemy na przygotowanym sosie pomidorowym. Dekorujemy parmezanem.
Dodaj komentarz