Szpinakowe gnocchi z sosem pomidorowym

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 żółtka
  • 250 g serka ricotta
  • 200 g pełnotłustego twarogu
  • 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • sól i pieprz

Sos

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • ser parmezan

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy. Dodajemy do ziemniaków i całość mieszamy.



Krok 2

Gdy ziemniaki ostygną dodajemy ricottę, twaróg oraz żółtka. Mieszamy masę dokładnie. Na koniec dodajemy mąkę. Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy czosnek. Chwilę smażymy, następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy bazylię i gotujemy dalej około 5 minut. 




Krok 4

Zagotowujemy w garnku wodę na kluski. Gnocchi gotujemy około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.



Krok 5

Gnocchi podajemy na przygotowanym sosie pomidorowym. Dekorujemy parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.