Szpinakowe gnocchi z sosem pomidorowym

3.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

5

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto

800 g ziemniaków

200 g świeżego szpinaku

2 żółtka

250 g serka ricotta

200 g pełnotłustego twarogu

2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania

sól i pieprz

Sos

2 puszki pomidorów

3 ząbki czosnku

1 łyżka suszonej bazylii

sól

pieprz

1 łyżka oliwy

ser parmezan

Przygotowanie

Krok 1
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy. Dodajemy do ziemniaków i całość mieszamy.
Krok 2
  • Gdy ziemniaki ostygną dodajemy ricottę, twaróg oraz żółtka. Mieszamy masę dokładnie. Na koniec dodajemy mąkę. Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Krok 3
  • Czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy czosnek. Chwilę smażymy, następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy bazylię i gotujemy dalej około 5 minut. 

Krok 4
  • Zagotowujemy w garnku wodę na kluski. Gnocchi gotujemy około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 5
  • Gnocchi podajemy na przygotowanym sosie pomidorowym. Dekorujemy parmezanem.         

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0