Kotlety schabowe z bakłażanem i papryką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
  • 2 plastry bakłażana
  • ¼ cebuli
  • ⅓ papryki zielonej
  • ⅓ papryki czerwonej
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ ząbka czosnku
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.



Krok 2

Bakłażana pokroić w 1 cm plastry, oprószyć solą, ułożyć na sitku na 15 minut, gdy puści sok opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować odrobiną oliwy i włożyć na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Piec po 2-3 minuty z jednej strony, ostudzić.



Krok 3

Paprykę bez nasion i cebulę pokropić w kostkę. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy, dodać paprykę, podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Na przygotowane mięso ułożyć plastry bakłażana i paprykę, złożyć na pół, brzegi spiąć wykałaczkami lub zbić tłuczkiem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.