Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a czasem też chciałyby przygotować tę potrawę. Ciasto jest naprawdę smaczne i cienkie. Co więcej, nie wymaga ono wyrastania. Obowiązkowymi dodatkami są sos pomidorowy i ser - co do reszty obowiązuje całkowita dowolność.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagnieść gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, można podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkować na placek wielkości patelni (30 cm lub 2 x 20 cm).
Passatę wymieszać z oregano, czosnkiem, cukrem. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzać 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuścić oliwą za pomocy pędzelka. Położyć placki. Smażyć około 5 minut, aż spód się przypiecze. W międzyczasie przygotować dodatki, zetrzeć ser. Następnie przewrócić spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka posmarować sosem pomidorowym. Następnie położyć dodatki (w tym przypadku mozzarella i salami). Przykryć pokrywką i zapiekać jeszcze 3 minuty.
Pizzę przełożyć z patelni na talerze.
Jeśli używamy warzyw (pieczarki, cebula, papryka), należy je wcześniej podsmażyć na oddzielnej patelni i już obrobione położyć na pizzę.
Dodaj komentarz