Szybka pizza z patelni

Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a czasem też chciałyby przygotować tę potrawę. Ciasto jest naprawdę smaczne i cienkie. Co więcej, nie wymaga ono wyrastania. Obowiązkowymi dodatkami są sos pomidorowy i ser - co do reszty obowiązuje całkowita dowolność.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 140 g mąki pszennej (można użyć także pełnoziarnistej),
  • - 90 ml letniej wody,
  • - 0,5 łyżeczki cukru
  • - 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - duża szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • - 5 łyżek passaty pomidorowej,
  • - ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • - ½ łyżeczki czosnku,
  • - szczypta cukru,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przykładowe dodatki:

  • - ser mozzarella Mlekpol,
  • - salami

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagnieść gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, można podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkować na placek wielkości patelni (30 cm lub 2 x 20 cm).



Krok 2

Passatę wymieszać z oregano, czosnkiem, cukrem. Doprawić solą i pieprzem.



Krok 3

Rozgrzać 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuścić oliwą za pomocy pędzelka. Położyć placki. Smażyć około 5 minut, aż spód się przypiecze. W międzyczasie przygotować dodatki, zetrzeć ser. Następnie przewrócić spód na drugą stronę.



Krok 4

Wierzchnią stronę placka posmarować sosem pomidorowym. Następnie położyć dodatki (w tym przypadku mozzarella i salami). Przykryć pokrywką i zapiekać jeszcze 3 minuty.



Krok 5

Pizzę przełożyć z patelni na talerze.



Wskazówki

Jeśli używamy warzyw (pieczarki, cebula, papryka), należy je wcześniej podsmażyć na oddzielnej patelni i już obrobione położyć na pizzę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.