Placki z kurczakiem, brokułem i sosem czosnkowym

Pyszne brokułowe placuszki, których przygotowanie zajmie niecałe pół godziny. Idealne na ekspresowy dodatek do obiadu lub jako przekąska. Smak brokuł rewelacyjnie smakuje z sosem czosnkowym.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg brokułów
  • 1 marchewka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę, następnie przyprawiamy ½ łyżeczki soli, przyprawą do gyrosa i ½ łyżeczki pieprzu. Smażymy na rozgrzanym na patelni maśle, aż się lekko zarumienią.



Krok 2

Brokuły kroimy na niewielkie różyczki. Marchewkę kroimy w kostkę.



Krok 3

Do kurczaka dodajemy pokrojone brokuły i marchewkę, a następnie wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Formujemy z masy placuszki. Smażymy na oleju z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią.



Krok 4

Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do śmietanki Łaciatej i przyprawiamy pozostałą solą i pieprzem. Podajemy osobno do placuszków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.