Szybka zapiekanka z tuńczykiem

Zapiekanka jest świetnym daniem na szybki obiad lub kolację i łatwo ją modyfikować w zależności od dostępnych w Twojej lodówce składników.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 340 g makaronu jajecznego
  • 170 g tuńczyka w wodzie
  • 1 puszka zupy krem z pieczarek
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • ½ żółtej cebuli
  • 1 szklanka tartego sera Jantar
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go dobrze.



Krok 2

Przygotuj sos. Cebulę zetrzyj na tarce. Odsącz tuńczyka i przełóż go do dużej miski. Dodaj zupę krem z pieczarek, rozmrożony zielony groszek, cebulę i połowę sera Jantar.



Krok 3

Do miski z sosem wrzuć ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.



Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub oliwą. Wyłóż sos z makaronem na naczynie. Wierzch zapiekanki obsyp resztą tartego sera Jantar.



Krok 5

1 łyżkę masła rozpuść w rondlu. W małej miseczce połącz bułkę tartą z roztopionym masłem. Tak powstałą mieszankę rozprowadź równomiernie na wierzchu zapiekanki.



Krok 6

Piecz w 175°C przez ok. 20-25 min. Zapiekanka ma być gorąca, a wierzch lekko zarumieniony. Smacznego!



Wskazówki

Nie bój się eksperymentować z przyprawami lub zamienić groszek na inne, ulubione warzywo.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.