Zapiekanka jest świetnym daniem na szybki obiad lub kolację i łatwo ją modyfikować w zależności od dostępnych w Twojej lodówce składników.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go dobrze.
Przygotuj sos. Cebulę zetrzyj na tarce. Odsącz tuńczyka i przełóż go do dużej miski. Dodaj zupę krem z pieczarek, rozmrożony zielony groszek, cebulę i połowę sera Jantar.
Do miski z sosem wrzuć ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub oliwą. Wyłóż sos z makaronem na naczynie. Wierzch zapiekanki obsyp resztą tartego sera Jantar.
1 łyżkę masła rozpuść w rondlu. W małej miseczce połącz bułkę tartą z roztopionym masłem. Tak powstałą mieszankę rozprowadź równomiernie na wierzchu zapiekanki.
Piecz w 175°C przez ok. 20-25 min. Zapiekanka ma być gorąca, a wierzch lekko zarumieniony. Smacznego!
Nie bój się eksperymentować z przyprawami lub zamienić groszek na inne, ulubione warzywo.
Dodaj komentarz