Szybkie danie z kalmarów

Kalmary charakteryzuje delikatne w smaku mięso. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają duże ilości potrzebnego białka. Danie niezwykle smaczne i zarazem zdrowe.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1,5 kg kalmarów
  • 200 ml oleju
  • 175 g mąki
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Kalmary myjemy i obtaczamy w soli, a następnie na 20 minut zostawiamy w chłodnym miejscu.



Krok 2

Po tym czasie płuczemy z soli, suszymy i kroimy na średniej wielkości fragmenty. Posypujemy pieprzem. Kropimy sokiem z cytryny i dodajemy zioła prowansalskie.



Krok 3

Olej rozgrzewamy na patelni. Kalmary obtaczamy dokładnie z każdej strony w mące i smażymy na oleju.



Krok 4

Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z cytryną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.