Tagliatelle z cielęciną

Tagliatelle z cielęciną to typowy, włoski makaron, który obecnie ma szerokie zastosowanie, jeżeli chodzi o zakres potraw. W połączeniu z cielęciną stanowi idealną kompozycję, która dzięki oryginalnemu smakowi i walorom odżywczym jest z pewnością pozycją wartą odnotowania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 papryki
  • 0,5 opakowania tagliatelle
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 g ananasa z puszki
  • 10 zielonych oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Tagliatelle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Potem dodajemy mięso mielone i całość dusimy 20 minut, cały czas mieszając.



Krok 2

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną paprykę i ananasa, a także zioła. Przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez 5 minut. Oliwki kroimy na połówki. Tagliatelle mieszamy z sosem, posypujemy oliwkami i tartym parmezanem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.