Spaghetti w sosie warzywnym

Autor:

Daria Kosecka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spaghetti

  • - makaron gryczany 250g,
  • - 2 marchewki,
  • - 1 cebula,
  • - 1 papryka,
  • - 1 pietruszka korzeń,
  • - kawałek pora,
  • - oregano, kurkuma, imbir, tymianek, bazylia, słodka papryka ( po jednej łyżeczce) , sól i pieprz do smaku.,
  • - płatki drożdżowe nieaktywne bezglutenowe,
  • -oliwa z oliwek ,
  • SOS BESZAMELOWY:,
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki mąki gryczanej,
  • - filiżanka wrzątku ,
  • - szczypta kurkumy, imbiru, pieprzu i soli,
  • -2 łyżeczki przecieru pomidorowego bio

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i por poddusić 5 minut razem z kurkumą, imbirem i papryką słodką na oliwie . Dodać resztę warzyw pokrojoną w kostkę, zalać wrzącą wodą przykrywając je i pod przykryciem dusić. Aby wykonać sos beszamelowy potrzebujemy garnka z głębokim dnem. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy mąkę, ściągamy z gazu i wlewamy filiżankę wrzątku. Energicznie mieszany do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu, na koniec doprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sos i przyprawy oraz płatki drożdżowe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.