Ziemniaczana zapiekanka z kurkami i serem

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g sera szwajcarskiego Ementaler,
  • 1 duża cebula,
  • 200 g grzybów kurek,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % Łaciata,
  • ok 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić ziemniaki. Smażyć, aż staną się miękkie i się lekko przyrumienią. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Można też dodać przyprawy do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Smażyć parę minut. Oprószyć mąką i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Dolać wodę jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos wylać na usmażone ziemniaki i wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min, aż się ser przyrumieni. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.