Schab z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem

Jeśli znudziły Was już tradycyjne kotlety schabowe i szukacie innego pomysłu na wykorzystanie tego kawałka mięsa, ten przepis jest zdecydowanie dla Was - schab duszony w cydrze z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, w dodatku bardzo smaczne. Zdecydowanie warte wypróbowania!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 plastry schabu,
  • - 2 czerwone cebule,
  • - 2 twarde i kwaśne jabłka (np. szara reneta),
  • - 2 gałązki rozmarynu,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 2 łyżki mąki pszennej,
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
  • - 200 ml cydru jabłkowego,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

W głębokim talerzu wymieszać mąkę pszenną ze słodką papryką. Schab umyć, osuszyć i lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć schab i obsmażyć z obu stron.



Krok 2

Cebulę pokroić w piórka, a jabłka na ósemki (ze skórką). Na drugiej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, jabłka, rozmaryn i cukier trzcinowy. Smażyć, aż cebula się zeszkli, a jabłka ładnie przysmażą.



Krok 3

Na patelnię z cebulą i jabłkami włożyć przesmażony schab. Całość zalać cydrem.



Krok 4

Gotować bez przykrycia około 10 minut, aż większość płynu odparuje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.