Jeśli znudziły Was już tradycyjne kotlety schabowe i szukacie innego pomysłu na wykorzystanie tego kawałka mięsa, ten przepis jest zdecydowanie dla Was - schab duszony w cydrze z jabłkami, czerwoną cebulą i rozmarynem. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, w dodatku bardzo smaczne. Zdecydowanie warte wypróbowania!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
W głębokim talerzu wymieszać mąkę pszenną ze słodką papryką. Schab umyć, osuszyć i lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć schab i obsmażyć z obu stron.
Cebulę pokroić w piórka, a jabłka na ósemki (ze skórką). Na drugiej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, jabłka, rozmaryn i cukier trzcinowy. Smażyć, aż cebula się zeszkli, a jabłka ładnie przysmażą.
Na patelnię z cebulą i jabłkami włożyć przesmażony schab. Całość zalać cydrem.
Gotować bez przykrycia około 10 minut, aż większość płynu odparuje.
Dodaj komentarz