Rolada z indyka z żurawiną, morelami i pistacjami

Taka rolada przepięknie prezentuje się na talerzu, dlatego idealnie sprawdzi się na uroczyste przyjęcia. Smak z pewnością pozytywnie zaskoczy gości.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • 1 pierś z indyka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g pistacji
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka soku jabłkowego

Przygotowanie

Krok 1

Żurawinę, rodzynki i morele moczymy w soku jabłkowym przez 1 godzinę.



Krok 2

Filet z indyka dokładnie myjemy i przekrawamy tak, aby uzyskać jeden płat, który rozbijamy tłuczkiem.



Krok 3

Morele kroimy na mniejsze kawałki. Na filecie układamy pokrojone morele, żurawinę i rodzynki. Posypujemy pistacjami.



Krok 4

Zwijamy roladę, wiążemy, wkładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem jabłkowym pozostałym po moczeniu owoców. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni, polewając mięso od czasu do czasu sokiem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-08 10:21:00

Pieknie się prezentuję i tak na pewno smakuje.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.