Taka rolada przepięknie prezentuje się na talerzu, dlatego idealnie sprawdzi się na uroczyste przyjęcia. Smak z pewnością pozytywnie zaskoczy gości.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Żurawinę, rodzynki i morele moczymy w soku jabłkowym przez 1 godzinę.
Filet z indyka dokładnie myjemy i przekrawamy tak, aby uzyskać jeden płat, który rozbijamy tłuczkiem.
Morele kroimy na mniejsze kawałki. Na filecie układamy pokrojone morele, żurawinę i rodzynki. Posypujemy pistacjami.
Zwijamy roladę, wiążemy, wkładamy do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem jabłkowym pozostałym po moczeniu owoców. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni, polewając mięso od czasu do czasu sokiem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-08 10:21:00
Pieknie się prezentuję i tak na pewno smakuje.
Odpowiedz