Tajskie pulpeciki gotowane na parze

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Soja, Sezam

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Soja, Sezam


Ocena

3.75/5

Oceń przepis

Ocena

3.75/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • - 1/2 białej cebuli
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżeczki startego imbiru
  • - 1 łyżeczka sosu sojowego
  • - 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka sezamu
  • - 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • - 2 łyżeczki papryki czerwonej
  • - 1 łyżeczka papryczki chilli

Przygotowanie

Krok 1

Mięso zmielić i przełożyć do miski. Cebulę zetrzeć na drobno. Dodać do mięsa, czosnek przepuścić przez praskę, dodać starty imbir, sos sojowy, olej sezamowy i sezam.



Krok 2

Kapustę drobno pokroić i podsmażyć przez 3 minuty, dodać do mięsa. Doprawić masę solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Dodać jajko i wyrobić masę. Uformować małe kulki. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Pulpeciki włożyć do naczynia i gotować przez około 15 minut. Przed podaniem polać sosem sojowym i posypać szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.