Danie smaczne i pełne aromatu. Zawiera dużo zdrowego białka oraz mnóstwo wartości odżywczych – witaminy C, A, E oraz błonnik. Polecana jako świąteczne danie obiadowe na dużą rodzinę.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ryż zaparzamy wrzącym bulionem i trzymamy pod przykryciem do wystudzenia. Na maśle podsmażamy 2 pokrojone pomidory i pociętą wątróbkę. Dodajemy połowę ryżu i mieszamy, tworząc farsz.
Indyczkę smarujmy oliwą, nacieramy solą i pieprzem oraz nadziewamy farszem. Zaszywamy. Podsmażamy pokrojoną cebulę i wraz z bulionem dodajemy do indyka. Pieczemy w piekarniku 2 godziny.
Z pozostałych 8 pomidorów wyjmujemy miąższ i nadziewamy je pozostałym ryżem. Zapiekamy. Z miąższu pomidorów i sosu z pieczenia indyka sporządzamy sos, który po doprawieniu przyprawami zagęszczamy mąką.
Potrawę podajemy na podgrzanym półmisku obłożoną faszerowanymi pomidorami i polaną sosem.
Dodaj komentarz