Indyk po portugalsku

Danie smaczne i pełne aromatu. Zawiera dużo zdrowego białka oraz mnóstwo wartości odżywczych – witaminy C, A, E oraz błonnik. Polecana jako świąteczne danie obiadowe na dużą rodzinę.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 indyczka
  • - 2 wątróbki z indyka
  • - 10 pomidorów
  • - 3 cebule
  • - 200 g ryżu
  • - 0,5 litra naturalnego bulionu warzywnego
  • - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka mąki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ryż zaparzamy wrzącym bulionem i trzymamy pod przykryciem do wystudzenia. Na maśle podsmażamy 2 pokrojone pomidory i pociętą wątróbkę. Dodajemy połowę ryżu i mieszamy, tworząc farsz.



Krok 2

Indyczkę smarujmy oliwą, nacieramy solą i pieprzem oraz nadziewamy farszem. Zaszywamy. Podsmażamy pokrojoną cebulę i wraz z bulionem dodajemy do indyka. Pieczemy w piekarniku 2 godziny.



Krok 3

Z pozostałych 8 pomidorów wyjmujemy miąższ i nadziewamy je pozostałym ryżem. Zapiekamy. Z miąższu pomidorów i sosu z pieczenia indyka sporządzamy sos, który po doprawieniu przyprawami zagęszczamy mąką.



Krok 4

Potrawę podajemy na podgrzanym półmisku obłożoną faszerowanymi pomidorami i polaną sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.