Kokosowy pudding chia z wiśniami może stanowić zarówno śniadanie, jak i deser czy podwieczorek. Jest zdrowy i sycący, a ponadto nie zawiera glutenu ani laktozy. W przepisie wykorzystać można wiśnie świeże lub mrożone - w zależności od sezonu.
Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Nasiona chia wymieszać dokładnie z mlekiem. Rozlać do dwóch szklanek, słoików lub pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż puszczą sok. Zlać trochę soku i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlać do wiśni, ciągle mieszając. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Gdy wiśnie będą już letnie, przełożyć je na nasiona chia. Wstawić ponownie do lodówki i schłodzić przez godzinę lub najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz