Składniki:

  • 2 kacze udka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 10 liści szpinaku

Marynata:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy razem wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią kaczkę. Odkładamy na noc do lodówki.



Krok 2

Ziemniaki, marchewkę i jabłka obieramy i kroimy według uznania.



Krok 3

Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 45 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, dodajemy ziemniaki, jabłka, marchewkę i czosnek i pieczemy kolejne 45 minut.



Krok 4

Podajemy na listkach świeżego szpinaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.