Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Pokrój w 2,5 cm kawałki. Brokuła podziel na różyczki. Marchew i szalotkę pokrój na mniejsze kawałki.
Umieść kawałki kurczaka w misce. Posyp skrobią kukurydzianą, solą i białym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i posiekany imbir. Smaż mieszając przez około 1 minutę.
Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sambal oelek i olej sezamowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 1 minutę. Zdejmij z ognia.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i smaż przez 8-10 minut, aż będzie rumiany.
Za pomocą łyżki cedzakowej usuń kurczaka z patelni. Dodaj 2 łyżki oleju , a następnie dodaj marchew, szalotki i brokuły. Smaż, mieszając przez 3–4 minuty.
Dodaj przygotowany sos i gotuj, aż warzywa będą miękkie, około 2–3 minuty.
W małej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą z sosem sojowym. Dodaj mieszankę do patelni i dokładnie wymieszaj. Włóż kurczaka z powrotem i gotuj przez 2–3 minuty.
Zdejmij z ognia, posyp sezamem i podawaj na gorąco. Smacznego!
Dodaj komentarz