Kurczak w sezamie z brokułami

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 680 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 80 ml sosu sojowego
  • 80 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 60 g marchewki
  • 60 g szalotki
  • 4 szklanki brokułów

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Pokrój w 2,5 cm kawałki. Brokuła podziel na różyczki. Marchew i szalotkę pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 2

Umieść kawałki kurczaka w misce. Posyp skrobią kukurydzianą, solą i białym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw.



Krok 3

Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i posiekany imbir. Smaż mieszając przez około 1 minutę.



Krok 4

Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, sambal oelek i olej sezamowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 1 minutę. Zdejmij z ognia.



Krok 5

Na dużej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i smaż przez 8-10 minut, aż będzie rumiany.



Krok 6

Za pomocą łyżki cedzakowej usuń kurczaka z patelni. Dodaj 2 łyżki oleju , a następnie dodaj marchew, szalotki i brokuły. Smaż, mieszając przez 3–4 minuty.



Krok 7

Dodaj przygotowany sos i gotuj, aż warzywa będą miękkie, około 2–3 minuty.



Krok 8

W małej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą z sosem sojowym. Dodaj mieszankę do patelni i dokładnie wymieszaj. Włóż kurczaka z powrotem i gotuj przez 2–3 minuty.



Krok 9 

Zdejmij z ognia, posyp sezamem i podawaj na gorąco. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.